Företagande på Söder

Företagande, Tips

Att våga anställa

Att anställa och rekrytera personal till företaget har sina sidor. Det kan finnas flera olika skäl till att våga anställa personer till sitt företag. Som ny företagare så kanske man inte har den ekonomi som behövs för att kunna avlöna någon.

En av de vanligaste orsakerna till anställning är att någon slutar i företaget och behöver ersättas. Oavsett varför man behöver anställa så kräver detta en hel del av företaget som ska anställa. Man ska vara medveten att när man lägger ut en annons om arbete så kommer det att komma in en mängd med ansökningar. Det är viktigt att man man kan sålla bort de ansökningar som man anser inte vara aktuella.

Det kan få vara en anledning att få inputs från andra för att avgöra om den sökande kan vara aktuell för en anställning. Man kan lätt bli lite hemmablind då man kollat igenom ett stort antal ansökningar. Det är viktigt att det blir rätt person på rätt plats och det är många gånger ett krävande arbete att kunna avgöra vilka som skulle kunna passa in i den kravspec som man satt för den aktuella anställningen.

Förhoppningsvis så kan rekryteringen bli en enkel match. Det är dock viktigt att man som företag ser till att kontakta alla som sökt den utannonserade tjänsten. Det går att skicka svar att som följer: Tyvärr du är inte en bland de som gått vidare i vårt sökande av ny personal. Lycka till med sökande efter arbete. Det är alltid bra att den som söker får någon form av meddelande så man kan gå vidare.

Som man går igenom cv:n och läser personliga brev gäller det att försöka göra en första gallring. Hur kräsen man kan vara kommer bero på hur många ansökningar man faktiskt fått in. Men alla som uppenbarligen inte uppfyller kraven man först ställt måste så klart läggas åt sidan.

Är det fortfarande många ansökningar kvar efter första gallringen kan man alltid göra en andra och sätta ribban ett snäpp högre. De som går vidare från detta steg är ju de som kommer få komma till intervju, och man måste ju vara säker på att man hinner träffa alla.

Intervjun är ett mycket viktigt steg där man får ett utmärkt tillfälle att gå mer in på djupet och lära sig mer om personen i fråga utöver cv:t och det personliga brevet. Se till att förbereda frågor som rör både det generella och det specifika. Låt även kandidaterna få chans att ställa frågor tillbaka.