Företagande på Söder

Företagande, Tips

Butiksinvigningen – hur lyckas man?

Att starta butik är inte på något sätt ett litet projekt. Men när detta jobb är över möts man direkt av en ny och spännande utmaning: hur gör man med invigningen? Detta ska vi titta lite närmare på här och dela med några tips som kan vara användbara.

Uppmärksamma folk

Det första man måste göra är att informera folk om att en invigning kommer ta plats och när detta sker. Detta kan man göra på flera sätt och vis:

  • Dela ut reklamblad på stan
  • Be familj och vänner att sprida ordet
  • Köpa en annons i en lokal tidning
  • Se till att det finns uppgifter om detta på social media

Har man turen att öppna butik i ett område som är vältrafikerat av gångare bör man även ha stora skyltar i fönstret som berättar om detta.

Gör det inbjudande för alla

Tänk på att alla ska kunna känna sig välkommen i butiken redan från första början. Även om man bara säljer varor som kanske vuxna skulle vara intresserad av kommer ju säkert en del vuxna komma in med sina barn. Av denna anledning kan man ge bort en enkel sak som en ballong till alla barn som dyker upp. Och då är det ju också bra att satsa på ballonger med tryck där man sätter butikens namn så ingen i familjen kan undgå att bli påmind om den.

Starta konkurrenskraftigt

Invigningsdagen handlar om mer än bara sälja sina varor, det handlar om att lägga grunden för trogna stamkunder. Av denna anledning kan det vara bra att köra någon typ av kampanj eller rea på utvalda varor eller liknande. Detta kommer ju bara i sig locka till sig kunder och lämna ett gott första intryck.

Överbemanna hellre än underbemanna

Det är svårt att räkna på hur många som kommer in, men är man ensam i butiken och kunder formligen svärmar in är det lätt att bli överväldigad. Se därför till att inte vara ensam på invigningsdagen utan ta in andra som kan hjälpa kunder att hitta och svara på frågor. Har man startat allt själv och inte har några anställda är det en god idé att ta hjälp från familj eller vänner. Se bara till att de kan butiken och varorna först.