Företagande på Söder

Företagande, Tips

Göra affärer med den offentliga sektorn

Den offentliga sektorn i Sverige är stor och drivs åt allmänheten. Här ingår bland annat omsorg, kollektivtrafik och infrastruktur. När den offentliga sektorn vill få något gjort eller köpa en vara, så annonseras det ut på vissa hemsidor och platser.

268883-business-discussion

Vilka får lägga anbud?

Det kan handla om många olika typer av projekt, från målningsarbeten till utvärderingskonsulttjänster samt även inköp av allt möjligt, från kontorsmaterial till en ny tankbil åt räddningstjänsten. Uppskattningsvis så lägger den offentliga sektorn cirka 500 miljarder kronor på att köpa tjänster och varor från olika företag varje år. Här finns med andra ord mycket pengar att hämta för ett företag.

Det är dock inte bara att tacka och ta emot. För att få utföra en tjänst eller sälja en vara till den offentliga sektorn måste du lämna ett anbud. Det finns många regler att följa och dessa förändras titt som tätt allteftersom nya behov dyker upp. Den stora flyktingkrisen i Europa har till exempel lett till en debatt om att förändra reglerna för de offentliga upphandlingarna. För att ge ditt företag de bästa förutsättningarna för att få igenom affärer med den offentliga sektorn ska du använda dig av en upphandlingskonsult.

Vad gör en upphandlingskonsult?

En upphandlingskonsult är helt enkelt en expert när det kommer till offentliga upphandlingar. De hjälper dig att upphandla på rätt sätt och ser till att det blir så lönsamt som möjligt för dig. Det finns många riktigt duktiga sådana att hitta på nätet och de hjälper dig mer än gärna med att få fart på dina upphandlingar.

Många går miste om stora möjligheter, eftersom de inte vet vad som gäller när de ska göra affärer med den offentliga sektorn. Gör ditt företag en tjänst och utbilda dig och din personal i hur man bäst upphandlar!